Как да засадим чери домати?

Устойчиви практики

Начало / Устойчиви практики / Градско градинарство / Как да засадим чери домати?

Как да засадим чери домати?

Чери доматите са идеални за отглеждане в домашни условия, достатъчно е да имате балкон с източно, южно или западно изложение с поне 8-10 часа слънчева светлина на ден. Те ще добавят малко цвят на балкона и ще може да ядете домашно отгледана органична храна.

Реколтата на домати става през лятото... Научи се да отглеждаш чери домати с нас! 

След отваряне на малката опаковка със семената, всички искаме веднага да ги сложим в торопочвената смес, но... спри за момент и разгледай семенцата! Не всички са еднакви, нали? Важно е да избереш семената, които смяташ, че са най- продуктивни, тоест по принцип най големите. Ако ще садиш в малки биоразградими саксии от комплекта „Моята първа градина“ избирай четирите най големи семена. С пръст направи четири малки дупчици в пръстта и сложи по едно семе във всяка дупчица. След това,  поливай старателно за да може семенцата да уседнат. Остави разсада у дома на топло. След покълване, изваждай растението навън постепено. През деня изваждай разсада навън, на слънце, като го покриваш с найлон, като оранжерия. През нощта го прибирай у дома.

След 3 седмици ще е необходимо да избереш едно от растенията, останалите можеш да пресадиш в други саксии. Тази стъпка трябва да се направи, защото доматите имат нужда от пространство, за да пораснат здрави, иначе няма да се развият добре.

Какви грижи изискват доматите:

Светлина: Избирай слънчево място за доматите на балкона. 

Храна: Хубаво е през 20 дни да се добавя малко компост от калифорнийски червей .

Вода: Поливай, рано сутрин или вечер, по една чаша вода. Не поливай през най-горещите часове, тъй като може да изгориш растението. Оставяй почвата да изсъхне между две поливания.

Реколта: Доматите ще се появят около 18 седмици след сейтбата и ще им трябват още няколко седмици за да стигнат оптимална зрялост.

Ако още не си имал възможност да посадиш чери домати, сега е момента да направиш разсад с Малкият градинар!