Новини
Начало / Новини / Компостно съдържание, въздух и влага.

Компостно съдържание, въздух и влага.

04.03.2008

При процеса на компостиране има три основни изисквания, които трябва да бъдат спазвани. Ако тези три условия са спазени, процесът следва да протече гладко и вие ще имате компост само след няколко месеца.

При процеса на компостиране има три основни изисквания, които трябва да бъдат спазвани. Отпадъците трябва да се изхвърлят в правилни пропорции от зелени и кафяви материали; добрата вентилация и достатъчно водно съдържание са другите два важни фактора. Ако тези три условия са спазени, процесът следва да протече гладко и вие ще имате компост само след няколко месеца.

Вид на изхвърляните отпадъци
 

Много е важно да постигнем правилно съотношение между изхвърляните отпадъци. “Зелените” материали са пресни и влажни като прясно окосената трева и отпадъците от кухнята. Те са богати на азот и по принцип се разлагат бързо. “Кафявите” материали, като сухи листа, клонки или картон пък са богати на въглерод. Те от своя страна са сухи и със своята структура позволяват добра вентилация. Тъй като те са с ниско съдържание на вода и други вещества, то при тях процесът на разграждане е по-бавен. Правилното съотношение от смесените зелени и кафяви материали осигурява равновесие между въздух, влажност и вещества.
 


Идеалното съотношение от въглерод и азот е между 20 и 30 към 1 мерни единици. С други думи, изхвърлените в компостера отпадъци трябва да съдържат от 20 до 30 пъти повече въглерод от азот. За тази цел трябва да смесваме влажните и зелени материали със сухите и кафяви. За ориентир, на всяка една порция зелени трябва да сложим 2-3 порций кафяви. В таблицата отдолу можете да намерите кои материали, какво въглеродно-азотно съотношение притежават.


 

Окосена трева
 
20:1
Кухненски отпадъци
 
20:1
Оборска тор
 
20:1
Конска тор
 
25:1
Сухи листа
 
50:1
Слама 100:1
Клонки
 
200:1
Картон 250:1
Дървени стърготини
 
500:1


При наличие на високо въглеродно-азотно съотношение, процесът на разлагане ще започне по-трудно и ще трае по-дълго. При обратната ситуация пък рискувате развитие на неаеробен процес и поява на неприятни миризми.

Наличието на големи и обемни клони и дървен материал ще забави процеса на компостиране. При възможност се препоръчва изпозването на клонотрошачка, която раздробява тези материали на дребни парчета и стърготини.

Въздух
Микроорганизмите, които образуват най-добрия компост се нуждаят от въздух за да живеят. По време на разлагането обемът на компоста намалява драстично, намалявайки по този начин и количеството наличен кислород. Затова е важно да разбърквате съдържанието, осигурявайки проникването на въздух. Колкото повече го разбърквате толкова по-добре. От 1 до 2 пъти на месец е достатъчно за процес, който ще трае между 5 и 6 месеца. За да увеличите съдържанието на кислород може да прибавите и още кафяви материали.

Влага
По време на първата фаза на процеса нивото на влага трябва да бъде около 60%. Това е така защото микроорганизмите се нуждаят от известно количество вода за да са активни. Когато разбърквате компоста проверете нивото на влага. Материалите трябва да са влажни на пипане, но не и да тече вода от тях. Ако сте смесили в правилни пропорции кафяви и зелени материали то би следвало да има и нужното количество влага. Прибавете още зелени отпъдъци или вода, ако съдържанието е много сухо; ако пък е прекалено влажно добавете още кафяви материали и разбърквайте по-често.
 

Compost with organisms
Compost with organisms


Коментари

12.06.2008, 16:54, Милена
#1
Re: Компостно съдържание, въздух и влага.
Е много интересно. Мерси за информацията. Имате ли активатори?
Добави коментар
Моля попълнете всички полета, отбелязани със звездички (*).