Новини
Начало / Новини / Компостиране през зимата

Компостиране през зимата

06.01.2015

Чудите се дали зимата е подходящ момент да започнете да компостирате? А защо не?

С идването на студените месеци, процесът на компостиране обикновенно се забавя. Микроорганизмите участаващи в него забавят своята дейност, а с падането на температурите под 0 градуса, процесът може дори и да спре.

Нека това да не ви плаши. Компостирането не е нищо друго освен контролиране на условята, които ускоряват естествения процес на разграждане на органична материя в самата природа. През зимата не сме в състояние да създадем оптимални условия за бързо протичане на процеса, но това не ни пречи да продължаваме да си изхвърляме отпадъците в компостера.

Ако сте успели да напълните компостера с достатъчно отпадъци преди температурите да са паднали за постоянно под нулата и процесът е стартирал, то може да се надявате, че тази активност ще продължи още известно време. Обикновено, в средата на компостера продължава да е топло и в много от случаите, при рабъркване от вътрешността му излиза пара. За да сте сигурни, че вече няма абсолютно никаква активност, премерете температурата с термометъра за компост. Ако тя е същата като тази на заобикалящата го среда, тогава процесът е прекъснат.

Въпреки ниските температури, зимния вятър и снега, продължавайте да отделяте и изхвърляте кухненските отпадъци и употребяваната хартия в компостера. Така ще продължите да намалявате обема от отпадъци, изхвърляни в общинския контейнер. В най-лошият случай отпадъците ще замръзнат временно докато температурите не се повишат отново, след което пак ще започнат да се разграждат.

През есента и зимата обикновено имаме повече сухи и кафяви материали. През зимата те няма да могат да се превърнат в компост, но до идването на пролетта ще са угнили толкова добре, че ще бъдат перфектен балансьор за предстоящите зелени отпадъци.

 

Компостиране през зимата

Коментари

Добави коментар
Моля попълнете всички полета, отбелязани със звездички (*).