Новини
Начало / Новини / Температура на компоста

Температура на компоста

18.03.2013

Температурата на компоста е един от ключовите показатели при компостиране.

Отделената топлина се получава в резултат на микробното разграждане на органична материя. Тя ви позволява да знаете как работи системата и дали процесът на разграждане напредва. Например, ако температурата на вашия компост е между 40 и 60°C, може да заключите, че сложените материали съдържат подходящото количество азот и въглерод за бързо увеличаване на микробната активност.


По време на процеса на компостиране се препоръчва да наблюдавате нивото на температурата. С помощта на специален термометър за компост измерете температурата на различни места от съдържанието на компостера. Оставете термометъра достатъчно дълго време за да се стабилизира измерената температура. В зависимост от влажността и химическите характеристики на материалите, може да се образуват по-топли или по-студени зони. Ако нямате термометър може да пробвате с ръка дали съдържанието е достатъчно топло или не.

Измервайки температурните стойности, вие си давате сметка дали процесът на разграждане напредва или не. Добре балансираното компостно съдържание ще се загрее между 40 и 60°C за два или три дни. Високата температура е основно средство за унищожаване на патогенни организми и нежелани плевели и бурени. Въпреки това, трябва да избягваме температури по-високи от 60°C, тъй като тогава азотът се изпарява под формата на амоняк и компостът губи едно от най-ценните си вещества. Това се случва най-вече когато се изхвърлят само богати на азот материали като окосена трева.

След определен момент съдържанието на компостера започва да се охлажда. Разбърквайки компоста, температурата ще нарасне отново в резултат на притока на свеж кислород в неразградената все още материя. След термофилната фаза, температурата спада и дори да разбърквате компоста тя вече няма да нарасне отново. На този етап започва процеса на узряване на компоста, в който взимат участие мезофилни микроби. Въпреки че температурата е вече близка по стойност до околната, вътре продължават да протичат химични реакции, които стабилизират компоста и го правят вече годен за използване.

Температура на компоста

Коментари

Добави коментар
Моля попълнете всички полета, отбелязани със звездички (*).