Новини
Начало / Новини / Компостирай!

Компостирай!

05.03.2008, Gorichka.bg

Горичка, сайт за зелен лайфстайл и екология, разговаря с нас.

Екокомпост е единствената българска фирма за домашно компостиране
Кои са Хелена Гома и Ивайло Атанасов?

Двама млади хора, на 24 и 27 години съответно, на които не им е безразлично какво става около тях! Както в България, така и по света. Става дума основно по отношение на опазването на околната среда. Има една мисъл, която много ни харесва и дори я "откраднахме" за нашия сайт: "Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко." Ето защо и ние се опитваме да допринесем по някакъв начин за едно по-устойчиво развитие, а ако можем да си изкарваме и прехраната от това, толкова по-добре.

Какви продукти предлагате и към кого са насочени те?
Нашите star продукти, това са компостерите. Както сигурно вече знаете, това са едни много прости по естество контейнери от рециклирана пластмаса, които позволяват на хората да преработват органичните си отпадъци, превръщайки ги в екологично чист хумус/компост. Те са с различен обем, така че всеки да намери това, което отговаря на неговите нужди.

Колкото до нашата таргет група, за момента това са всички хора, които живеят в къщи с дворове. Казваме засега, защото съвсем скоро ще се обърнем и към хората живеещи в блокове, но това ще е предмет на друга статия :) Естествено, ако трябва най-точно да определим типичния наш клиент, то той би бил: някой между 30 и 65 години, екологично загрижен или просто някой на когото му е писнало да се чуди какво да прави с окосената си трева или есенни листа, запален градинар или просто някой, който желае да смени торището с нещо по-ефикасно и естетично, някой със сравнително високи доходи (за огромно съжаление) и малко свободно време.

Как според вас се маркетира един толкова нов продукт на българския пазар?
Много бихме искали да отговорим на този въпрос, ако самите ние знаехме отговора. Няма да го маркетираме като някакъв масов продукт. Предпочитам хората да го купят, защото имат желание да рециклират, а не защото са видели рекламата в някое списание. Това е моето желание, но ще видим как ще се развият нещата. Може да се наложи да прибегнем и до класическите форми на маркетинга. 

Какво показва испанският опит (Хелена е испанка)?
Испанският опит, както и европейският и американският показват, че хората там са усвоили тази практика от доста дълго време. Както и в други области, така и в тази те са с няколко крачки по-напред... 

Има ли роля държавата в каузата на компостирането?
Определено има! Или трябва да има! Ако не друго, държавата има интерес от това хората сами да компостират и така да затворят цикъла още в домовете си. Това спестява пари от повече сметоизвозващи коли, от повече курсове на същите тези коли, от средства за нови компостиращи заводи и т.н. Това си има и обратна страна. Европейският опит показва, че хората, които компостират у дома, плащат по-малка такса смет, тъй като преработват 60-70% от органичните си отпадъци.

Откъде бихте искали да получите помощ - нпо сектора, националната, местната власт, друг?
Единствената помощ, която бихме искали да получим от националните институции или неправителствени организации, това са образователни кампании сред населението за ползите от компостиране и рециклирането като цяло. 

Къде да ви намерим?
Тази седмица, на специализираната изложба за цветя "Флора". Иначе на www.ecocompost.bg или всеки ден без неделя на ул."Русалийски проход" № 1-5, офис №6, София 1407.


Източник: Gorichka.bgКоментари

07.04.2008, 22:38, Camelia Nikolova
#1
Re: Компостирай!
da kompostirash e prekrasno. ;) bih iskala v sofia masovo da se kompostira i posle komposta da se prodava za natoriavane na gradinki, kadeteto da se zasadiat malini, kapini, iagodi i domati. ;)
Добави коментар
Моля попълнете всички полета, отбелязани със звездички (*).