Съвети за компостиране

Устойчиви практики

Компостирането през есента

28.09.2015

С идването на есента обикновенно, градината се затрупва от големи количества опадали листа, които се чудим какво да правим.

Вместо да ги горим или изхвърляме на сметището обаче, ние можем да намерим един много по-практичен и екологичен начин да ги оползотворим; да ги компостираме! Това можем да направим по два начина: или да направим компост само от сухи листа или да ги използваме като балансьор на останалите сложени в компостера материали.

При първия вариант можете да използвате силоз за компостиране. Напълнете го и се въоръжете с търпение. Вашият компост от сухи листа трябва да престои около 1 година за да се превърне в перфектния почвен подобрител какъвто е. След това можете да го използвате като мулч около корените на вашите зеленчуци, овощки и дървета или пък да го смесите с равни части пясък и градински компост за да осигурите една идеална среда при пресаждане на нови растения. За препоръчване е да се избягват листата на вечнозелени дървета, като боровите иглички например, тъй като имат висока степен на киселинност.

Другият вариант е да компостираме листата в компостер и да ги използваме като богат източник на въглерод за нашата купчина. Както може би вече знаете, едно от условията за правене на бърз и качествен компост, това е балансираното съотношение между “зелени” и “кафяви” отпадъци. Ето защо е важно да не препълваме компостера само със сухи листа, тъй като те могат да нарушат баланса на сложените вътре материали. Ако все пак имате прекалено много, знайте, че винаги можете да ги съхраните до пролетта и лятото, когато ще бъдат чудесна добавка за прясно окосената трева.

Коментари

24.01.2009, 18:36, Жишко Ралчев
#1
Re: Компостирането през есента
Здравейте. Бих искал да разбера ако имаме по-големи количества които искаме да компостираме дали има някакава добавка или бактерия с която да се ускори процеса.
Добави коментар
Моля попълнете всички полета, отбелязани със звездички (*).