Съвети за компостиране

Устойчиви практики

Бокаши

23.06.2008

Ускорител за компост

Бокаши е японски термин, който означава ферментирала органична материя. Това е 100% естествен, биологично активен и безопасен ускорител за компост, който ще премахне неприятната миризма на гниеща растителност или животински екстременти. Служи също като почвен подобрител и прави растенията по-устойчиви на болести.
Бокаши е симфония от благотворни микроби като фотосинтетична бактерия, млечна бактерия и дрожди, познати под научното название ЕМ1 (ефективни микроорганизми). Бокаши бактериите рециклират органичната материя, произвеждайки хранителни вещества и антиоксиданти за растенията и подобрявайки аерирането на почвата. Познати са също със способността си да намаляват емисийте на метан (парников газ) и въглероден сулфид (газ с неприятна миризма), което е добре за планетата земя и за всички нас.

Инструкции за ползване

1) Директно в градинския компостер: Просто нанасяйте по един слой Бокаши всеки път когато прибавяте нови отпадъци в компостера. Ефективните микроорганизми ще ускорят процеса на компостиране и ще помогнат за образуването на висококачествен компост.

2) В обикновенно пластмасово кошче за отпадъци: Както при градинския компостер, така и в този случай, нанасяйте по един слой Бокаши всеки път когато слагате нови остатъци. Важното е всеки път да затваряте плътно кошчето за да не влиза въздух. След като напълните кошчето, оставете съдържанието да ферментира 14 дни. След това го заровете в дупка в градината или го прибавете към градинския компостер.
Едно от предимствата на този метод е, че можете да слагате всякакви хранителни отпадъци, включително месо, млечни продукти и остатъци от готвена храна, които не можете да сложите директно в градинския компостер. Бокаши премахва всички лоши миризми.
Другото голямо предимство е скоростта на разграждане. Когато извадите отпадъците след 2 седмици, те няма да са се превърнали в компост, но ще са обработени до такава степен, че след като ги заровите или сложите в градинския компостер, те ще се разградят за изключително бързо време.

3) Директно върху почвата: Можете на нанасяте Бокаши и директно върху почвата; сам по себе си, той служи като почвен подобрител, който помага на растенията да усвояват по-лесно хранителните вещества от почвата и слънчевата светлина. Имунизира растенията срещу болести и патогени и ги прави по-резистентни.

4) Върху екстрементите на домашните любимци: Можете да поставите Бокаши върху екстрементите на вашия домашен любимец (в котешките тоалетни или клетките за птици например). Неприятните миризми, мухи и други инсекти ще изчезнат, а опасните патогени обезвредени.
Бокаши

Коментари

28.12.2009, 09:48, Ангелина Георгиева Георгиева
#1
Re: Бокаши
Привет на всички от екипа на ЕкоКомпост,
От една година съм земеделски производител, а от скоро съм и собственик на дворно място на 14-15 км от града в който живея. Напправих постъпки в областан дирекция по "Земеделие и храни" да наема 40дек. изоставени ниви където искам да си направя лешникова градина, а в помеждуредията ще отглеждам едногодишни култури. Випреки, че изисква много труд съм решила да се насоча към екологично земеделие. Категорична съм - никакви изкуствени торове и/или пестициди са борба с вредителите и превелите.Затова живо се интересувам от компостирането на органични отпадъци. Попаднах само на един форум в който един участник говореше за този Ваш продукт "Бокаши". Много бих искала да си закупя ена опаковка от него и да го пробвам. Аз съм от обл.Велико Търново. Ако имате магазини който зареждат от Вас моля изпратете ми инфоррмация къде се намират, а ако ли не ни изпратете информация за цената му при Вас и дали ще е възможно да си го поръчам и да ми го изпратите с наложен платеж по мякой от частните доставчици.
Предварително благодаря.
ПОЗДРАВИ: Ангелина Георгиева
Добави коментар
Моля попълнете всички полета, отбелязани със звездички (*).