Наръчник за компостиране

Устойчиви практики

Начало / Устойчиви практики / Компостиране / Наръчник за компостиране

Наръчник за компостиране

Основни стъпки, които трябва да спазвате при процеса на компостиране.

Природата произвежда компост от само себе си; във всяка гора, всеки органичен материал, който падне на земята се превръща в хумус. Компостирането е естественият начин на природата да преобразува и трансформира органичните материали. Когато правим компост вкъщи ние предоставяме оптималните условия (влага, топлина, въздух) за ускоряване процеса на компостиране и получаването на качествен компост.


Защо да използваме компостер?

Компост може да бъде правен по много начини, от трупането на органичните материали на купчинки до компостиране на индустриално ниво. Все пак, що се отнася до домашно компостиране, използването на компостер се оказва най-практично, най-хигиенично и най-бързо.

Основните преимущества на компостера са:

  • Процесът на компостиране от 2 до 3 пъти по-бърз.
  • Регулира температурата, влагата и притока на кислород по начин, че компостът да не е нито много сух, нито много влажен.
  • Естетичен външен вид и лесен за поддръжка.
  • Полученият висококачествен тор ухае на гора и свежа пръст.
  • Елиминира лошата миризма на гниеща растителност. Ако все пак доловите някаква неприятна миризма, то сигурно е защото нещо не е направено както трябва. Вижте глава Проблеми и решения за да разберете причината.

Къде да разположим компостера?

Месторазположението на вашия компостер е от важно значение за неговото правилно функциониране.

На Земята
Трябва да бъде разположен директно на земята, в пряк досег с почвата, с цел да се улесни проникването на различни видове микроорганизми. Това, също така, улеснява достъпа на въздух и дренажа на излишната вода, които са важни елементи в правилното правене на компост.

По-добре на сянка
Препоръчително е да сложите компостера на сенчесто място, за да избегнете прекалената слънчева светлина и което ще наложи поливането на компоста с вода.


Материали за компостиране

Ключът за качествен компост е в правилното смесване на материалите. Въпреки че всички органични материали са подходящи за компостиране има някои, които се разграждат по-бързо от други.

Зелени и Кафяви

Компостът се нуждае от смесени в правилно съотношение “кафяви” материали (богати на въглерод) и “зелени” (богати на азот).

Бързо разграждащи се

  • Зелени листа
  • Окосена трева
  • Оборска тор
  • Конска тор

Средно-бързо разграждащи се

  • Кухненски останки (обелки от плодове и зеленчуци)
  • Сено и слама
  • Пакетчета от чай
  • Кафе и филтри
  • Отпадъци от растения и цветя

Бавноразграждащи се

  • Сухи, есенни листа
  • Остатъци от подрязване
  • Дървени стърготини и стружки
  • Черупки от яйца
  • Косми
  • Вълна и естествени влакна
  • Костилки от плодове
  • Клони и съчки
  • Шишарки и борови иглички

Други материали

  • Пепел от химично-нетретирани дърва (в малки количества)
  • Картон
  • Салфетки и тоалетна хартия

Какво да не слагаме!

Могат да предизвикат неприятни миризми и да привлекат гризачи или насекоми:

  • Месо, риба и кости
  • Млечни продукти
  • Мазнини и олио
могат да съдържат вредни за растенията вещества:
  • Пепел от въглища или от химично-обработвани дървени материали
  • Филтри от цигари

могат да съдържат паразити, червеи, глисти, патогени или вируси вредни за хората:

  • Кучешки и котешки изпражнения

Указания за правене на качествен компост

  • Започнете с натрупването на по-обемисти дървени материали на дъното на компостера, което да позволи отцеждането на водата и проникването на въздух.
  • Ключът за постигане на качествен компост е в правилното смесване на материалите. За ориентир, на всяка една порция зелени материали трябва да сложим 2-3 порций кафяви.   
  • Разбърквайте компоста редовно (от 1 до 4 пъти на месец) за да осигурите проникването на въздух.
  • Раздробявайте материалите на малки парчета, колкото по-дребни са те, толкова по-бързо се разграждат.
  • Компостът трябва да е влажен, но когато го стиснете в ръка не трябва да тече вода. Ако е прекалено мокър прибавете още “кафяви” материали и разбъркайте. Ако пък е прекалено сух, прибавете още “зелени” материали или дори вода.
  • По желание можете да прибавите вече готов компост като естествен ускорител на процеса на компостиране.

Как да оползотворим компоста си

Готовият компост е чудесно средство да облагородим градината си.

Зрял компост

Компостът достига своята зрялост от 5 до 12 месеца. Той е шуплив, с тъмно кафяв цвят и ухае на гора. Понякога в готовия компост има останали неразградили се парчета; просто ги сложете обратно в компостера, за да довършите разграждането им.

  • Наторете растенията
    Нанесете пласт от 5см. около корените. Използвайте компост един или два пъти в годината, особено през есента.
  • Заседете нови цветя
    Смесете 1/3 узрял компост с 2/3 обикновена пръст, което да позволи на корените да се захванат.
  • Наторете растенията в саксиите
    Особено през пролетта можете да извадите малко пръст от вашите саксии и да ги напълните с хранителен компост.
  • Подсилете растежа на вашата ливада
    Разпръснете 1 сантиметров пласт компост върху скоро посадена трева, като преди това пресеете по-големите и неразградени парчета, за да не възпрепятствате растежа й.
  • За овощната градина
    Един-два месеца преди сеитбата нанесете около 1кг/м2 зрял компост.
  • Нова градина или легло за цветя
    Преди да засадите растенията, нанесете 5см. пласт от компоста. Ако вече сте ги засадили разпръснете около 2см. компост в основата им.
  • Пресен торен компост
    В най-добрият случай след 2-3 месеца ще имате прекрасен компост, с който можете да наторите градината или моравата си. Той предпазва идеално от промени в температурата и изсъхване.

 


Проблеми и решения

Правенето на компост е доста лесно. Въпреки това трябва да избягвате натрупването на големи количества от един и същ материал, както и да следите дали компоста е прекалено сух или прекалено влажен.

 

Проблем Причина Решение
Мирише на “развалени яйца"
 
Прекалено влажен или липса на кислород.
Прекалено количество азот.
 
Прибавете кафяви материали като сухи листа и разбъркайте за да вкарате въздух.
 
Мирише на амоняк
 
Прекалено наличие на азотни и липса на въглеродни материали.
 
Прибавете още кафяви материали като сухи листа или дървени стърготини.
 
Съдържанието на компоста не е топло. Останките не се разлагат. Липса на азот.
Недостатъчно овлажняване.
Прекалено к-во кислород.
Прибавете богати на азот материали като кухненски остатъци или окосена трева и разбъркайте.
Добавете вода за овлажняване.
Раздробете едрите материали, които не се разлагат добре.
 
Мухички Кухненските отпадъци са твърде близо до повърхността. Мухичките са безопасни, но ако ви досаждат засипете кухненските остатъци със сухи листа.