Градско градинарство

Устойчиви практики

Да направим разсад!

31.03.2016

За тези, които не са правили никога разсад може да изглежда някакво чудо, но всъщност не са ни нужни много неща и обикновено у дома разполагаме с подходящи условия за да се развиват семената. 

На мен лично, много ми харесва и се радвам на всяко покълване. Каня ви да опитате и ако сте като мен, ще го правите всяка година.

От какво се нуждаем:

 
- Съдове
 
- Торопочвена смес за разсад
 
- Семена
 
- Вода
 
Избор на съдовете
 
Може да използваме типичните кофички от кисело мляко, пластмасови бутилки, опаковките от яйца и каквото се сетите. Освен рециклирани предмети, които можем да намерим у дома, на пазара има специални тави за разсад от пластмаса с малки дупчици, биоразградими саксии и пелети. Предимството да използваме последните две е, че не е нужно да изваждаме растението от съда при пресаждане и следователно избягваме стреса за растението в този етап.
 
Торопочвена смес за разсад
 
По принцип, семената могат да покълнат във всеки субстрат, обаче има специални субстрати за тази цел. Във всеки случай, хубаво е почвата да бъде богата на хранителни вещества и рохка за да насърчава растежа на семената и корените да се развиват правилно .
 
Торфът е идеалният субстрат и ако добавим перлит за да улесни аереация, ще е още по-добре.
 
Семената
 
Семената имат срок на годност и трябва да се съхраняват правилно, иначе могат да загубят кълняемост. На по-старите семена ще им трябва допълнително време, за да покълнат, отколкото на по-новите.
 
Вода
 
Много е важно почвата да се поддържа влажна, за да покълнат семената. За тази цел препоръчително е да използвате пулверизатор, в случай, че нямаме - поливаме внимателно, за да не разместим семената.
 
Температура
 
Повечето семена се нуждаят от температура между 18°С - 25°С за да се развиват. В къщи можем да поставим разсада до радиатор или до прозорец със слънчева светлина, за да поддържаме топлината.
 
Как да садим семената
 
Попълваме съдовете с торопочвена смес, правим няколко дупчици и поставяме по едно семенце на всяка дупчица на около 0,5 см. дълбочина. Можем да посадим 3-4 семена във всеки съд или повече, ако той е голям.
Поливаме старателно и внимателно с пулверизатор.
Поставяме разсада на място с подходяща температура и поддържаме почвата влажна. Вероятно ще е нужно да поливаме всеки ден.
 
Колко време ще чакаме да покълнат семената
 
Това зависи от много фактори - от вида на растението и колко стари са семената (новите семена покълват по бързо).
 
Като цяло салатите и руколата покълват доста бързо - след около 3 дни, доматите след около 5 -8 дни например.
 
След покълването....
 
малките растенията трябва да получават светлина  максимален брой часове на ден. Ако им липсва светлина, ще растат високи с една дълга и тънка дръжка, която в един момент ще се огъне от собствената си тежест. За това, много е важно, да получават достатъчно светлина, но ще избягваме в началните фази директното слънце, тъй като биха могли да изгорят. Ще ги поставяме на слънце постепенно.
 
В момента, в които растението покълва, се появяват две малки листенца, които се наричат котиледони.  Те се приличат много при всички растения. След като растението има вече 2-4 истински листа можем да мислим за разсаждане в по- големи съдове или в градината за да продължат развитието си.
Да направим разсад!

Коментари

Добави коментар
Моля попълнете всички полета, отбелязани със звездички (*).